lunedì 5 marzo 2018

Pasta alla colatura di alici/Anchovy drippings pasta

Ecco la preziosa ricetta per la pasta con la colatura di alici di mio zio.
Mettere a bollire la pasta senza salare l'acqua.
Scaldare 3 cucchiai olio con uno spicchio d'aglio tagliato a meta senza germe e del peperoncino. Quando inizia a fare le bollicine spegnere il fuoco e inclinare la pentola in modo che l'aglio sia sommerso. Lasciare insaporire.
Quando la pasta è quasi pronta (1 minuto alla fine della cottura) riaccendere sotto la pentola e aggiungere 3 cucchiai di colatura di alici.
Scolare la pasta tenendo una tazza di acqua di cottura. Trasferire la pasta nella padella a risottare per due minuti con mezza tazza di acqua di cottura. Se è troppo al dente aggiungere altra pasta.
Aggiungere a crudo prezzemolo riccio fresco o basilico freschissimo.
Il sapore somiglia un po' a quello della pasta alle vongole e la risottatura dà un tocco in più.


"Colatura di alici" or anchovy drippings is an Italian fish sauce made from anchovies, produced by fermenting anchovies in brine. The best one is made in the small fishing village of Cetara, Campania, with anchovies harvested between March 25th and July 22th.
Here is my uncle precious recipe to prepare pasta using this sauce.
Put the pasta to boil without salting the water.
Heat 3 tablespoons of oil with a clove of garlic cut in half without germ and two chilies. When the oil starts to make bubbles turn off the heat and tilt the pot so that the garlic is submerged. Leave it to flavor.
When the pasta is almost ready (1 minute until the end of its cooking), turn the heat back under the pan and add 3 tablespoons of anchovy drippings.
Drain the pasta keeping a cup of cooking water. Transfer the pasta into the pan and simmer for two minutes with half a cup of cooking water. If it is too al dente add more water.
Add fresh curly parsley or fresh basil without letting them cook.
The flavour is similar to clam pasta and the risotto style last part of the cooking gives it a creamy texture.

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